Η διαμόρφωση της τιμής χρυσού

Η τιμή χρυσού διαμορφώνεται μέσα από ένα συνδυασμό πολλών και ποικίλων παραγόντων, που συνδέονται με το διεθνές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Η αγορά χρυσού χαρακτηρίζεται από διαδικασίες που είναι δύσκολες για τους μυημένους σε αυτήν. Η Τράπεζα Ελλάδος και τα νόμιμα ενεχυροδανειστήρια αποτελούν τους χώρους διενέργειας συναλλαγών με αυτό το ευγενές μέταλλο.

Ο χρυσός ως σημείο αναφοράς

Ο χρυσός γενικά υπήρξε ως σημείο αναφοράς σε όλες τις κοινωνίες, σε όλες τις ιστορικές εποχές. Σε πολλές οικονομίες λειτούργησε ως σταθερό μέσο εμπορικών συναλλαγών, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Χρυσά νομίσματα ή γενικά ποσότητες χρυσού συγκεντρώνονταν παραδοσιακά από τους άρχοντες στα αρχαία βασίλεια. Ενώ συναφείς κατασκευές και κοσμήματα συναντώνται κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε ανάκτορα και βασιλικούς τάφους.

Ενεχυροδανειστηριο.gr - Χρυσό Στέμμα

Δεν είναι τυχαίο ότι ο χρυσός, ως έννοια, χρησιμοποιείται ευρέως και μεταφορικά για να αναδείξει κάτι πολύτιμο. Όταν θέλουμε να παινέσουμε έναν άνθρωπο τον αποκαλούμε «χρυσό». Στον αθλητισμό οι δημοσιογράφοι χαρακτηρίζουν νίκες ή θετικά αποτελέσματα με τον όρο «χρυσάφι». Το πετρέλαιο έχει επικρατήσει ως «μαύρος χρυσός». Επίσης υπάρχουν και λαϊκές παροιμίες. Όπως για παράδειγμα «η σιωπή είναι χρυσός», «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός» κτλ..

Η μεταβαλλόμενη τιμή χρυσού

Η τιμή χρυσού σε γενικές γραμμές δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί, ενώ μεταβάλλεται σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα από μέρα σε μέρα, αλλά σπάνια συμβαίνουν θεαματικές αλλαγές σε καθημερινή βάση. Κάποιοι πιστεύουν ότι η τιμή χρυσού, σε διεθνές επίπεδο, βρίσκεται σε συνάρτηση με αυτή του δολαρίου ή του πετρελαίου, σε ομόρροπες ή αντίρροπες τάσεις. Τίποτα όμως δεν μπορεί να ειπωθεί με ακρίβεια.

Η τιμή χρυσού στις κρίσεις

Αυτό που μπορούμε μόνο να διαπιστώσουμε ότι η τιμή χρυσού ανεβαίνει σε περιόδους κρίσεων, ενώ κινείται σε σχετικά ήπιους ρυθμούς, με μικρές αυξομοιώσεις, όταν το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον είναι σταθερό.

Κατά τα τραγικά κατοχικά χρόνια οι απλοί και φιλήσυχοι πολίτες αναγκάζονταν να πουλήσουν τα χρυσαφικά τους για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Οι επιτήδειοι και οι μαυραγορίτες εκμεταλλεύονταν στυγνά την ανάγκη αυτών των ταλαιπωρημένων και βασανισμένων ανθρώπων, πλουτίζοντας εις βάρος τους. Για αυτό τον λόγο χρειάζεται πάντα να είμαστε ”διαβασμένοι” και προσεκτικοί πριν εμπιστευθούμε κάποιο ενεχυροδανειστήριο για να εξυπηρετηθούμε.

Ενεχυροδανειστηριο.gr - Ανταλλαγή χρημάτων με αντικείμενο

Στην περίοδο της σύγχρονης οικονομικής κρίσης είδαμε την τιμή χρυσού να εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη. Βέβαια, στη συγκυρία οι κανόνες και οι συνθήκες είναι αρκετά διαφορετικές σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε στην κατοχή. Οι πολίτες, συχνά αντιμέτωποι με το βραχνά των χρεών και των υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, καταφεύγουν στη «λύση» της πώλησης χρυσαφικών, λιρών, κοσμημάτων κτλ. στα ενεχυροδανειστήρια, για να ανταπεξέλθουν. Αυτά παρέχουν και την εναλλακτική του δανεισμού χρημάτων, άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, αντί ενεχύρου.

Η αγορά χρυσού πέρασε σε μια διαφορετική βάση στα χρόνια των μνημονίων, της οικονομικής αβεβαιότητας και της βαθιάς κρίσης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η τιμή χρυσού φαίνεται ότι σταθεροποιείται, με ελαφρές αποκλίσεις, περιορίζοντας ουσιαστικά τις δυνατότητες των πολιτών που είχαν βρει μια «όαση» στην αγορά χρυσού.

 

Πηγή: Ενεχυροδανειστήριο.gr

 

 

Posted by: dhmosastakougradmin on Category: Εμπόριο, Πληροφορίες