Τα ανοιγόμενα κουφώματα αλουμινίου, μια σύγχρονη πρακτική

Τα ανοιγόμενα κουφώματα αλουμινίου  αποτελούν μια κατσκευαστική τεχνική, που είναι άμεσα συνυφασμένη με τη λογική της σύγχρονης κατοικίας. Θεωρείται ως η καλύτερη επιλογή, με τα περισσότερα πλεονεκτήματα και συνδυάζει πολλά θετικά στοιχεία, τόσο από άποψη πρακτικών αποτελεσμάτων, όσο και από πλευράς αισθητικής.

Η αρχή…

Τη δεκαετία του ’60, που θεωρείται ως άμεσα συνδεδεμένη με την έκρηξη της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και χαρακτηρίζεται από οικονομική ανάπτυξη, διαπιστώνεται η εμφάνιση πολλών νεωτεριστικών τομέων, σε όλες σχεδόν της εκφάνσεις του κοινωνικού βίου. Βρισκόμαστε στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, που επουλώνει τις πληγές της και σταδιακά «δυτικοποιείται», με συνέπεια να γίνεται δεκτική σε νέες τάσεις και τεχνολογικές πρακτικές.

Στην οικοδομή κάνει την εμφάνισή του ένα νέο ισχυρό, ανθεκτικό και πρακτικό υλικό, το αλουμίνιο (ή αργίλιο), ένα ορυκτό που γενικά είναι σύγχρονο, καθώς απομονώθηκε ως ορυκτό μεταλλικό στοιχείο, μόλις το 19ο αιώνα. Σταδιακά κατακτά το ελληνικό κοινό και πλέον κατέχει περίπου τα τρία τέταρτα της αγοράς.

Πλεονεκτήματα από τα κουφώματα αλουμινίου

Τα ανοιγόμενα κουφώματα αλουμινίου είναι άφθαρτα και δε διαβρώνονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Προβλήματα, που θα μπορούσαν να προκύψουν από το γεγονός ότι το αργίλιο θεωρείται καλός αγωγός της θερμότητας, με αποτέλεσμα να περνάει μέσα η ζέστη όταν η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή, επιλύονται με τις κατάλληλες σύγχρονες τεχνικές. Υπό αυτό το πρίσμα τα κουφώματα αλουμινίου έχουν μηδενικό κόστος συντήρησης, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται απόσβεση της υψηλής δαπάνης κατασκευής και τοποθέτησης. Συνυπάρχουν με διπλά και τριπλά τζάμια ασφαλείας.

ανοιγόμενα κουφώματα αλουμινίουΔύο βασικές κατηγορίες κουφωμάτων αλουμινίου:

-Συρόμενα: θεωρούνται ιδανικά για διαμερίσματα με περιορισμένους χώρους, καθώς είναι μηδενική η απώλεια τετραγωνικών μέτρων. Επίσης συνδυάζονται και με συστήματα ασφαλείας.

-Ανοιγόμενα: στο τελευταίο αυτό σημείο, σε ό,τι αφορά την προστασία του ιδιωτικού χώρου, τα ανοιγόμενα κουφώματα ασφαλείας θεωρούνται ως τα πλέον κατάλληλα, καθώς είναι δεκτικά σε περισσότερες τεχνικές και εξαρτήματα. Η περιχαράκωση του ιδιωτικού χώρου από ανεπιθύμητους εισβολείς, είναι μια σοβαρή υπόθεση. Η σωστή τοποθέτηση των κατάλληλων κουφωμάτων επιφέρει ένα σημαντικό στοιχείο θωράκισης. Επίσης, ο συγκεκριμένος τύπος διακρίνεται για ευρεία γκάμα επιλογών, σε κατασκευές υψηλής αισθητικής.

Άλλα στοιχεία, που χαρακτηρίζουν τα ανοιγόμενα κουφώματα αλουμινίου

-Χρειάζονται αυτό που λέμε μια σχετική «άπλα», καθώς καταλαμβάνουν λίγο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.

Τοποθετούνται ιδανικά σε εκτεταμένα μπαλκόνια, βεράντες και μονοκατοικίες, όπου εξασφαλίζεται μια σχετική άνεση στους χώρους.

-Θεωρούνται ως τα καλύτερα θερμομονωτικά εξασφαλίζοντας τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας, με σχετική ζέστη στους χειμερινούς και δροσιά στους θερινούς μήνες. Με αυτόν τον τρόπο, η ανάγκη για χρησιμοποίηση καλοριφέρ, κλιματιστικών, θερμαντικών και ηλεκτρικών συσκευών περιορίζεται, μειώνοντας το κόστος διαβίωσης.

-Κρίνονται ως τα καλύτερα ηχομονωτικά. Στις σύγχρονες πολύβουες μεγαλουπόλεις όλοι μας αναζητούμε λίγη ησυχία στον ιδιωτικό μας χώρο. Με την τοποθέτηση ανοιγόμενων κουφωμάτων αλουμινίου επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απόδοση στη συγκράτηση εξωτερικών θορύβων.

Τα ανοιγόμενα κουφώματα αλουμινίου, σε γενικές γραμμές, θεωρούνται ως τα πλέον ενεργειακά και ποιοτικά. Ταιριάζουν ιδανικά στην αισθητική και τις ανάγκες της σύγχρονης κατοικίας. Βέβαια πριν από κάθε επιλογή, προηγείται η απαραίτητη μελέτη του κόστους σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες οικονομικές δυνατότητες. Το κατασκευαστικό κόστος μπορεί να συγκροτηθεί μετά από έρευνα της αγοράς, αλλά και των δυνατοτήτων που παρέχονται, μέσω των νέων προγραμμάτων χρηματοδότησης, που διατίθενται για ενεργειακή ανβάθμιση των κατοικιών. Τα τελικά οφέλη, σε τελική ανάλυση είναι πολλαπλά.

 

Πηγή:Eurosystem.gr

 

Posted by: dhmosastakougradmin on Category: Σπίτι