Συρόμενα κουφώματα αλουμινίου, πρακτικά και όμορφα.

Τα συρόμενα κουφώματα αλουμινίου θεωρούνται ως από τις πλέον ιδανικές επιλογές, για τις σύγχρονες κατοικίες, για το ζήτημα της μόνωσης του χώρου. Σταθμίζοντας τα οικονομικά δεδομένα αφ’ ενός, τα πλεονεκτήματα τους στη στεγάνωση και στην εξοικονόμηση ενέργειας αφ’ ετέρου, διαπιστώνει κανείς ότι έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν λύσεις. Διακρίνονται κυρίως σε χωνευτά και επάλληλα. Συνήθως είναι μονόφυλλα ή δίφυλλα.

Το αλουμίνιο είναι ένα σχετικά σύγχρονο υλικό, καθώς άρχισε να χρησιμοποιείται γενικά, κατά το 19ο αιώνα. Οι ευεργετικές του ιδιότητες, στο χώρο της οικοδομής, αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές στη χώρα μας σχεδόν μισό αιώνα πριν. Τα κουφώματα αλουμινίου θεωρούνται τα πλέον ενεργειακά και ασφαλή, καθώς πρόκειται για υλικό άφθαρτο, ανθεκτικό στα καιρικά φαινόμενα και εύχρηστο στις κατασκευές. Παρ’ ότι έχουν υψηλότερο κόστος σε σχέση με τα αντίστοιχα ξύλινα και πλαστικά, έχουν καταλάβει σημαντικό τμήμα της αγοράς, λόγω των λειτουργικών τους πλεονεκτημάτων.

Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά τους

thNA5EI67YΚοινό χαρακτηριστικό για όλους σχεδόν τους τύπους των συρόμενων κουφωμάτων αλουμινίου είναι το γεγονός, ότι επιτυγχάνονται ορισμένα πολύ θετικά αποτελέσματα. Αυτά αφορούν τη δυνατότητά τους για μεγάλο άνοιγμα, ίσο περίπου με αυτό του τοίχου, καθώς και η μηδενική απώλεια εσωτερικού χώρου. Σε σχέση με τα αντίστοιχα ανοιγόμενα μειονεκτούν ως προς τη στεγάνωση. Ωστόσο και το θέμα αυτό επιλύεται με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως η χρήση ελαστικών αντί για βούρτσες.

Επίσης έχουν ανακαλυφθεί συστήματα που προσαρμόζονται στις συρόμενες μπαλκονόπορτες αλουμινίου. Τα τελευταία χρόνια, είναι πλέον γνωστό, ότι τα φαινόμενα διάρρηξης κατοικιών έχουν αυξηθεί με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, σε σχέση με τις προηγούμενα πιο «ήσυχα» χρόνια, λίγες δεκαετίες πιο πίσω. Με τον επονομαζόμενο μηχανισμό «τιγράκι» ή «δαγκάνα» επιτυγχάνεται υψηλός δείκτης ασφαλείας, για την προστασία του ιδιωτικού χώρου. Θεωρείται σχετικά απλό στη χρήση. Τοποθετείται στις δυο γωνιές του φύλλου και απέχει ελάχιστα εκατοστά από την άνω και την κάτω κάσα. Τα «δόντια» την ακουμπούν, στη θέση ασφάλισης. Σε απόπειρα διάρρηξης το φύλλο σφηνώνει γερά και δεν παραβιάζεται ούτε με λοστό.

Συνθετικά συρόμενα κουφώματα αλουμινίου

Τα συνθετικά συρόμενα κουφώματα αλουμινίου αποτελούν μια σχετικά οικονομική λύση, που απευθύνεται στα χαμηλότερα κυρίως «βαλάντια». Έχουν γενικά καλή στεγανότητα και με τη σωστή τοποθέτηση των υλικών ταιριάζουν στις κατοικίες με μοντέρνο ύφος κατασκευής. Ανάλογα αποτελέσματα συναντώνται στα ξύλινα συρόμενα κουφώματα. Συγκεράζουν τεχνολογία και αισθητική, απευθυνόμενα συνήθως σε σπίτια με παραδοσιακό στυλ. Ιδιαίτερα τα κάθετα, τύπου «γκιλοτίνα», είναι αρκετά διαδεδομένα στις χώρες της Βορείου Αμερικής. Αποτελούν ιδανικές λύσεις, για τις περιπτώσεις που ο ωφέλιμος χώρος είναι περιορισμένος.

Τα συρόμενα κουφώματα αλουμινίου, σε γενικές γραμμές, υπερέχουν σε ποιότητα και ενεργειακή απόδοση, σε σχέση με τα αντίστοιχα «παραδοσιακά» από ξύλο και τα μοντέρνα από «pvc». Ωστόσο πολλά εξαρτώνται από τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός. Με την εμβάθυνση της κρίσης, η προσέγγιση των ατόμων, σε πολλά ζητήματα έχει διαφοροποιηθεί. Οι «φθηνές» λύσεις ελλοχεύουν τον κίνδυνο να αποδειχτούν ακριβές στην πορεία. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ενδελεχής έρευνα της αγοράς και η επιλογή πιστοποιημένων κατασκευαστών, ώστε το αποτέλεσμα να αποβεί πρακτικό και αισθητικά υψηλό, στα πλαίσια των παρεχόμενων δυνατοτήτων.

 

Πηγή: Eurosystem.gr

Posted by: dhmosastakougradmin on Category: Σπίτι