Ανεπιθύμητες επιπτώσεις της ορθοδοντικής θεραπείας

Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε έναν γιατρό, σκεφτόμαστε όλες τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να ανακύψουν από την εξέταση και τη θεραπεία. Ειδικά όταν  αυτή η επίσκεψη αφορά γιατρούς που όλοι τους φοβούνται, όπως τους οδοντιάτρους, ο φόβος των αντενδείξεων και των ανεπιθύμητων παρενεργειών αποτελεί μία πολύ καλή δικαιολογία για να αναβάλουμε το ραντεβού μας. Ωστόσο, όσον αφορά στην ορθοδοντική θεραπεία, τα καλά νέα είναι πως οι παρενέργειες είναι ελάχιστες και συνεπώς δεν έχετε κανέναν απολύτως λόγος ούτε δικαιολογία να αποφεύγετε τον ορθοδοντικό σας.

 

Η ορθοδοντική θεραπεία έχει τόσο λίγες και ασήμαντες αντενδείξεις, επειδή στο μεγαλύτερο βαθμό η αίσια έκβασή της εξαρτάται αφενός από τις γνώσεις και την εμπειρία του γιατρού και αφετέρου από τη συνεργασία του ασθενούς και την τήρηση όλων των οδηγιών. Αν όλα τα βήματα γίνουν σωστά, τότε η πιθανότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων παρενεργειών είναι από ελάχιστη έως μηδαμινή, ενώ ακόμα και αν συμβεί δεν έχει ανεπανόρθωτες ούτε βαριές συνέπειες. Ποιες είναι, όμως, αυτές οι ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να ανακύψουν;

ομορφο χαμογελο με σιδερακια ορθοδοντικη θεραπεια

 

Εάν ο ασθενής δεν ασχολείται σχολαστικά με τη στοματική του υγιεινή κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας, είτε αυτή γίνεται με ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς είτε με κινητούς ή αόρατα σιδεράκια, μπορεί να επέλθει τερηδονισμός των δοντιών, τα οποία λόγω των ορθοδοντικών μηχανισμών χρειάζονται περισσότερη φροντίδα, για να μπορεί η οδοντόβουρτσα να φτάσει σε όλα τα δυσπρόσιτα σημεία. Στο ίδιο πλαίσιο, μπορεί να αναζωπυρωθεί προηγούμενη περιοδοντίτιδα, αλλά αυτό θα συμβεί εάν εκτός από την ελλιπή στοματική υγιεινή η ασθένεια αυτή δεν είχε αντιμετωπιστεί σωστά και ολοκληρωμένα από τον οδοντίατρο. Τέλος, εάν ο ασθενής δεν βουρτσίζει σωστά τα δόντια του, μπορεί να δημιουργηθούν λευκές κηλίδες γύρω από τα σιδεράκια.

 

Λάθος χειρισμοί του ορθοδοντικού μπορεί να οδηγήσουν σε ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 1% σε απορροφήσεις ριζών, οι οποίες όμως απαιτούν και μια ιδιαίτερη προδιάθεση του ασθενή. Επίσης, αν ο ασθενής δεν προσέχει, μπορεί να τραυματίσει λόγω των ορθοδοντικών μηχανισμών τα μαλακά μόρια της στοματικής κοιλότητας, όπως τη γλώσσα, τα χείλη ή τα ούλα. Ωστόσο, μετά τις πρώτες μέρες ο ασθενής συνηθίζει τους ορθοδοντικούς μηχανισμούς που έχει στο στόμα του και προσαρμόζεται στη νέα κατάσταση χωρίς να αυτοτραυματίζεται.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος για να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες παρενέργειες της ορθοδοντικής θεραπείας είναι ο ασθενής να συνεργάζεται καλά και ολοκληρωμένα με τον ορθοδοντικό, ο οποίος θα πρέπει να έχει την απαραίτητη κατάρτιση και εμπειρία για να αντιμετωπίσει κάθε είδους περιστατικό που μπορεί να ανακύπτει. Επιπλέον, οφείλει ο ορθοδοντικός να έχει δώσει σαφείς οδηγίες στον ασθενή για το πώς πρέπει να χειριστεί τη νέα κατάσταση, πώς θα διατηρεί σε καλά επίπεδα τη στοματική του υγιεινή και πώς θα λειτουργεί χωρίς οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί να του είναι εμπόδιο.

 

Αν τηρηθούν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε οι αντενδείξεις και οι πιθανές παρενέργειες της ορθοδοντικής θεραπείας θα είναι ελάχιστες και ήσσονος σημασίας. Επίσης, δεν θα μπορούν να συγκριθούν με τα απείρως σημαντικότερα οφέλη της, τα οποία ισοσκελίζουν τα όποια πιθανά προβλήματα.

 

 

Συντάκτης άρθρου: Dr. Δημήτριος Μοίρας

 

Posted by: dhmosastakougradmin on Category: Ιατρικά