Η «οχύρωση» του χώρου μας

Τα κουφώματα ασφαλείας θα μπορούσαμε να πούμε, ότι πλέον αρχίζουν να καθίστανται απαραίτητα για τα σπίτια. Τα τελευταία χρόνια οι δείκτες εγκληματικότητας ολοένα αυξάνουν. Αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με μικροκλοπές και διαρρήξεις σε ιδιωτικούς χώρους. Με την εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης και την ανεξέλεγκτη εισδοχή μεταναστών από τριτοκοσμικές χώρες, που μαστίζονται από ακραία ένδεια, πολλοί άνθρωποι, ανεξαρτήτου εθνικότητας και θρησκεύματος, πλέον καταφεύγουν σε αυτού του είδους τις πράξεις, δυστυχώς από ανάγκη για επιβίωση. Οι αφύλακτες οικίες αποτελούν εύκολο στόχο. Η φιλοσοφία των ανοικτών πορτών μοιάζει με ένα μακρινό παρελθόν.

Τι είναι τα κουφώματα

κουφώματα ασφάλειας Με τον όρο «κουφώματα» αναφερόμαστε γενικά στην κάλυψη των κενών ανάμεσα στους τοίχους. Στην περίπτωση μας μας αφορούν κυρίως τα κουφώματα εξωτερικών χώρων, σε πόρτες και παράθυρα. Τα παραδοσιακά ήταν τα ξύλινα. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται τα συνθετικά (PVC) και κυρίως τα κουφώματα αλουμινίου. Αυτά θεωρούνται τα πιο γερά, τα καλύτερα μονωτικά και τα πιο ασφαλή. Το υλικό αυτό διακρίνεται για την ανθεκτικότητά του, τη σχετική ευελιξία του ως προς την τοποθέτησή του, την προσαρμοστικότητα, την ευκολία συντήρησης και την απουσία φθορών.

Κουφώματα Ασφαλείας

Ο υψηλότερος δείκτης ασφαλείας επιτυγχάνεται με τα ανοιγόμενα κουφώματα ασφαλείας αλουμινίου. Είναι κατάλληλα για μπαλκονόπορτες και μονοκατοικίες. Παρ’ ότι είναι ακριβότερα από τα αντίστοιχα συρόμενα, καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς στον τομέα αυτόν. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός, ότι έχουν απεριόριστο εύρος δυνατοτήτων για εφαρμογές και συνδυασμούς, δέχονται πολλούς διαφορετικούς μηχανισμούς και αξεσουάρ, ώστε να επιτυγχάνεται η υψηλή αισθητική, η καλύτερη μόνωση και να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Δεδομένο βέβαια είναι ότι οι επίδοξοι διαρρήκτες γίνονται ολοένα και πιο επιδέξιοι.

Οι στατιστικές και οι αστυνομικές αναφορές μας δίνουν στοιχεία, που μπορεί να αποδειχτούν πολύ χρήσιμα στην αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων εισβολέων. Το μεγαλύτερο μέρος των παραβιάσεων γίνεται από τα παράθυρα, πολλές φορές χωρίς εργαλεία και από «ερασιτέχνες» ληστές. Οπότε στο σχεδιασμό μας πρέπει όλα αυτά να τα λάβουμε υπόψη. Η διαφαινόμενη ανθεκτικότητα των εξωτερικών κουφωμάτων, καθότι και ο χρόνος της «επιχείρησης» είναι σχετικά περιορισμένος, δύναται να λειτουργήσει, ως αποτρεπτικός παράγοντας για τον επίδοξο κλέφτη. Η καθυστέρηση που μπορούμε να του προκαλέσουμε μπορεί να αποβεί μοιραία γι’ αυτόν.

Η Προστασία του χώρου σας

Τα σωστά αντικλεπτικά εξαρτήματα, που θα ενισχύσουν την αντικλεπτική ικανότητα του κουφώματος, καθώς και η κατάλληλη τοποθέτηση αυτού και των αξεσουάρ, θεωρούνται τα πιο βασικά στοιχεία για να σχεδιαστεί η καλύτερη δυνατή προστασία του χώρου. Κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Αλλιώς πραγματοποιείται η σχεδίαση και υλοποιείται η κατασκευή των διαφόρων συστημάτων, ανάλογα με το αν έχουμε μονοκατοικία, διαμέρισμα ή εξοχικό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία κλειδώματος και στα τζάμια ασφαλείας.

Οι νέες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, με τα καινούργια δεδομένα που διέπουν την καθημερινότητά μας, δημιουργούν και  την ανάγκη για προσαρμογή σε πολλούς τομείς του τρόπου ζωής μας. Σε αυτές τις αλλαγές εντάσσονται και οι όποιες εξελίξεις που πρέπει να ακολουθηθούν και στο σχεδιασμό των ιδιωτικών μας χώρων. Το κόστος και ο χρόνος πρέπει να προγραμματιστούν έτσι, ώστε να ανταποκριθούμε και σε αυτή την αναγκαιότητα.

 

Πηγή: Eurosystem.gr

 

Posted by: dhmosastakougradmin on Category: Σπίτι