Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπληρώματα διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι μια τάση που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια που οι υγιεινές συνήθειες γίνονται μέρος του τρόπου ζωής. Βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, βοτανικά εκχυλίσματα, αμινοξέα, ένζυμα και άλλα προϊόντα διατίθενται στα φαρμακεία σε διάφορες μορφές όπως κάψουλες, ταμπλέτες, σκόνες, ποτά και μπάρες διατροφής. Τα πιο γνωστά είναι οι βιταμίνες D και Ε, τα διάφορα ιχνοστοιχεία και κυρίως το ασβέστιο που μπορείτε να αγοράσετε με τη μορφή αναβραζόντων δισκίων, το γνωστό μουρουνέλαιο αλλά και κάποια παράγωγα από τα περίφημα super foods όπως η Echinacea και το Ιπποφαές. Επιλέξτε το κατάλληλο διατροφικό συμπλήρωμα και ενισχύστε τον οργανισμό σας.

 

Τα συμπληρώματα που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε είναι τα έλαια από Κριλ, η Ουβικινόλη, και τα προβιοτικά. Τα Κριλ είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί του πλαγκτόν και ιδιαίτερα πλούσιοι σε ω3 λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Η βασική τους ιδιαιτερότητα είναι η περιεκτικότητα σε δύο πολύ ευεργετικές χρωστικές, την ασταξανθίνη και την κανθαξανθίνη που δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα σε διατροφικό συμπλήρωμα. Η ασταξανθίνη ειδικά είναι ένα καροτενοειδές με πολύ πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση από το β-καροτένιο, το λυκοπένιο και τη λουτεΐνη. Η Ουβικινόλη είναι μία ουσία που εμπλέκεται στις διαδικασίες παραγωγής ενέργειες και τις οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις του οργανισμού. Η παρουσία της καθορίζει τη σωστή λειτουργία του κυττάρου και την αποτροπή της οξείδωσης του. Τα προβιοτικά, από την άλλη πλευρά, είναι φυσικοί μικροοργανισμοί όπως αυτοί που υπάρχουν στο γιαούρτι και στα ζυμωτά προϊόντα και παράγουν έναν πλήθος ευεργετικών ουσιών που πολύ δύσκολα μπορούν να υποκατασταθούν με κάτι άλλο.

Η ανάγκη για τα διατροφικά συμπληρώματα πηγάζει από τον γρήγορο τρόπο ζωής και την περιεκτικότητα των γευμάτων που συνεπώς είναι χαμηλή σε πολύτιμες θρεπτικές ουσίες όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η βιταμίνη D  για παράδειγμα είναι σημαντική για τη διατήρηση της οστικής μάζας, δηλαδή για γερά κόκκαλα. Τα ω3 λιπαρά οξέα για την αποτελεσματική λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και του ανοσοποιητικού. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν τις καρδιακές νόσους. Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για τη συνολική λειτουργία του οργανισμού και προλαμβάνει παθήσεις στα νεογνά. Συζητείστε με το γιατρό σας για το πώς θα βελτιώσετε τη δική σας υγεία και ευεξία με το κατάλληλο διατροφικό συμπλήρωμα.

 

Τα διατροφικά συμπληρώματα δεν πρέπει να λαμβάνονται αυθαίρετα, ούτε υποκαθιστούν τη σωστή διατροφή. Αντίθετα συνταγογραφούνται από γιατρό ή διατροφολόγο όταν διαπιστωθεί ότι υπάρχει έλλειψη σε κάποιο διατροφικό στοιχείο, ή κάποια πάθηση που χρειάζεται διατροφική αντιμετώπιση.

 

Από την άλλη πλευρά, τα συμπληρώματα διατροφής δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει κάποια πάθηση και χορηγούνται φάρμακα, χωρίς να έχουν ελεγχθούν τυχόν αλληλεπιδράσεις με αυτά.  Η βιταμίνη Κ για παράδειγμα εμποδίζει τη δράση των αιμοδιαλυτικών και μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις. Το βαλσαμόχορτο επιταχύνει τη διάσπαση πολλών φαρμάκων όπως είναι διάφορα αντικαταθλιπτικά. Οι βιταμίνες μπορεί να προκαλέσουν μείωση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων των χημειοθεραπειών.

 

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε ούτε στο ελάχιστον για την ποιότητα των διατροφικών συμπληρωμάτων αρκεί να τα προμηθεύεστε από εγκεκριμένους διανομείς όπως τα φαρμακεία και να βεβαιώνεστε ότι έχουν τις κατάλληλες εγγυήσεις ποιότητας. Τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στις ΗΠΑ, τα διατροφικά συμπληρώματα παράγονται με πολύ αυστηρές διαδικασίες, αντίστοιχες των φαρμάκων αλλά δεν χρειάζονται απαραίτητα την έγκριση του ΕΟΦ για να κυκλοφορήσουν. Ως εκ τούτου, κίνδυνος ενέχει μόνο κατά την αυθαίρετη χρήση τους ή τη χρήση σκευασμάτων αμφιβόλου ποιότητας.

 

Βρείτε περισσότερα στο στα X-TREME STORES

Posted by: dhmosastakougradmin on Category: Εμπόριο, Ιατρικά