Προβλήματα γονιμότητας: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι γιατροί θεωρούν πως ένα ζευγάρι έχει προβλήματα γονιμότητας, αν προβαίνει σε συχνές σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη για 1-2 χρόνια και δεν έχει καταφέρει να συλλάβει. Αν και αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα στρεσογόνος για το ζευγάρι και ιδιαίτερα τη γυναίκα, τα καλά νέα είναι πως σε μεγάλο ποσοστό μπορεί να θεραπευθεί. Οι πρώτες εξετάσεις που γίνονται αφορούν τον άνδρα, παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα υπάρχει στη γυναίκα. Αυτό συμβαίνει διότι οι εξετάσεις του άντρα είναι ευκολότερες και γρηγορότερες, οπότε κρίνεται σωστότερο να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο, πριν η γυναίκα διαβεί την πόρτα του γυναικολόγου της, για να διαπιστώσει τι συμβαίνει στο αναπαραγωγικό της σύστημα.
Τα συχνότερα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα στη γυναίκα είναι οι ορμονικές διαταραχές. Αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε ακανόνιστη ωορρηξία ή ακόμα και έλλειψή της, σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, σε πρώιμη εμμηνόπαυση ή σε πολύ μικρό κύκλο, ο οποίος έτσι δεν επιτρέπει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Τα προβλήματα αυτά ανευρίσκονται με απλές εξετάσεις αίματος και συνήθως με την κατάλληλη φαρμακευτική υποβοήθηση ξεπερνιούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

gynecology
Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχουν και ανατομικά προβλήματα ή άλλου είδους προβλήματα στα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας. Τέτοια θέματα είναι η απόφραξη των σαλπίγγων λόγω ενδομητρίωσης ή λοίμωξης από χλαμύδια που έχει παραμείνει χωρίς θεραπεία, τα ινομυώματα στη μήτρα που συνήθως εμποδίζουν την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου αλλά και η κολπική ξηρότητα. Τα ζητήματα αυτά χρειάζονται εξειδικευμένες εξετάσεις, τις οποίες πολλοί γυναικολόγοι στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις μπορούν να κάνουν στο ιατρείο τους, ενώ οι υπόλοιποι γυναικολόγοι θα σας παραπέμψουν σε κάποιο ακτινοδιαγνωστικό κέντρο. Η θεραπεία αυτών των προβλημάτων είναι δυσκολότερη, όμως η επιστήμη πλέον μπορεί να κάνει θαύματα.
Τα προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες μπορούν να προκύπτουν είτε από κακή ή ανεπαρκή ποσότητα σπέρματος, η οποία καθιστά τη γονιμοποίηση του ωαρίου δύσκολη ή αδύνατη είτε από στυτική δυσλειτουργία, η οποία δυσκολεύει την ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.
Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι παράγοντες, οι οποίοι μειώνουν τη γονιμότητα και στα δύο φύλα. Έτσι, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών αλλά και το υπερβολικά χαμηλό ή υψηλό βάρος έχουν σαφέστατες επιπτώσεις στη γονιμότητα τόσο του άντρα όσο και της γυναίκας. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας και συνεπώς και στη γονιμότητά μας.
Τέλος, καλό είναι να θυμάστε ότι και η ηλικία παίζει έναν τεράστιο ρόλο στις προσπάθειές σας να συλλάβετε. Ειδικά στις γυναίκες, μετά την ηλικία των 35 η ποιότητα των ωαρίων μειώνεται δραματικά, ενώ μετά τα 40 οι κίνδυνοι από μια εγκυμοσύνη είναι μεγάλοι. Αλλά και στους άντρες, παρόλο που αυτή η παράμετρος δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα λόγω των μη εμφανών της συμπτωμάτων, θεωρείται ότι μετά τα 40 χρόνια η ποιότητα και η ποσότητα του σπέρματος μπορεί να μειωθεί με συνέπειες στη γονιμότητά του.
Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός και ιδιαίτερα ο γυναικολόγος θα είναι πολύτιμος σύμβουλος στην προσπάθειά σας να αποκτήσετε ένα παιδάκι και με την πρόοδο της επιστήμης έχετε πολλές πιθανότητες να τα καταφέρετε.

Posted by: dhmosastakougradmin on Category: Ιατρικά