Το εσωτερικό καμπανάκι που «χτυπάει» κόκκινο

Οι κρίσεις πανικού είναι μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αιφνίδιο και έντονο άγχος, ψυχολογική διέγερση, φόβο, στομαχικές διαταραχές και αδιαθεσία και σχετίζονται με ένα σύνολο σωματικών και νοητικών συμπτωμάτων. Οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται απότομα στον πάσχοντα και συνοδεύονται από ένα αίσθημα επικείμενου κινδύνου ή επικείμενης καταστροφής, συνοδευόμενο από μια εσωτερική παρόρμηση διαφυγής.

 

κρισεις πανικουΟι κρίσεις πανικού υπολογίζεται ότι πλήττουν περίπου το 4% του συνολικού πληθυσμού. Όπως και σε πολλές άλλες ψυχικές διαταραχές, οι κρίσεις πανικού είναι πιο συχνές στις γυναίκες με αναλογία δυο έως τρεις φορές συχνότερη. Η εμφάνιση των επεισοδίων είναι απότομη σύμφωνα με ψυχιάτρους και ψυχοθεραπευτές, ενώ μπορεί να μην υπάρχει κάποια συγκεκριμένη και εμφανής αιτία. Όμως, εμφανίζονται πάντοτε κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις (πχ όταν ο πάσχων είναι σε κάποιο μέρος με πολύ κόσμο, γεγονός που του πυροδοτεί μια ενδεχόμενη αγοραφοβία). Παράλληλα, τις περισσότερες φορές, ο φόβος ότι θα επέλθει μια κρίση πανικού, είναι ικανός από μόνος του να προκαλέσει τα συμπτώματα της κρίσης.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κρίσεις πανικού εκδηλώνονται σε κάθε άνθρωπο διαφορετικά. Άτομα που έχουν βιώσει στο παρελθόν κάποια κρίση πανικού μπορούν μερικές φορές να «αντεπεξέλθουν» στην κρίση χωρίς να εμφανίσουν εξωτερικά συμπτώματα, ενώ σε αντίθεση άτομα που βιώνουν την κρίση για πρώτη φορά μπορεί να πιστέψουν πως παθαίνουν έμφραγμα ή νευρικό κλονισμό.

 

Κριτήρια DSM IV για τις Κρίσεις Πανικού

Οι Κρίσεις Πανικού δεν αποτελούν μια κωδικοποιήσιμη διαταραχή. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια, ως κρίση πανικού ορίζεται μια διακριτή περίοδος έντονου φόβου ή δυσφορίας κατά την οποία τέσσερα (ή περισσότερα) από τα παρακάτω συμπτώματα αναπτύχθηκαν αιφνίδια και κορυφώθηκαν μέσα σε 10 λεπτά:

 

(1) αίσθημα παλμών, αίσθημα ότι η καρδιά πάει να σπάσει ή επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού

(2) εφίδρωση

(3) τρεμούλα ή έντονος τρόμος

(4) αίσθημα κοντανασέματος (δύσπνοιας) ή πλακώματος στο στήθος

(5) αίσθημα πνιγμονής

(6) πόνος ή δυσφορία στο στήθος

(7) ναυτία ή επιγάστρια δυσφορία

(8) αίσθημα ζάλης, αστάθειας ή λιποθυμίας

(9) αποπραγματοποίηση (αισθήματα μη πραγματικότητας) ή αποπροσωποποίηση (αίσθηση απομάκρυνσης/αποστασιοποίησης από τον εαυτό)

(10) φόβος απώλειας ελέγχου ή ότι ο πάσχων τρελαίνεται

(11) φόβος ότι θα πεθάνει

(12) παραισθησίες (μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα)

(13) ρίγη ή ξαφνικά αισθήματα ζέστης

 

κρισεις πανικου 2Οι Κρίσεις Πανικού μπορεί να συμβούν σε Διαταραχή Πανικού, στην περίπτωση της Κοινωνικής Φοβίας, στην Ειδική Φοβία, σε Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες, σε Διαταραχή Από Οξύ Στρες αλλά και σε άλλες Αγχώδεις Διαταραχές.

Τα διαγνωστικά κριτήρια του DSM IV διακρίνουν τρεις τύπους προσβολών Πανικού:

  • τις Απροσδόκητες Προσβολές Πανικού: η έναρξη της προσβολής δεν συνδέεται με συγκεκριμένη κατάσταση (δηλαδή εμφανίζεται αυτόματα και ξαφνικά χωρίς εμφανή λόγο και αιτία)
  • τις Συνδεδεμένες με καταστάσεις Προσβολές Πανικού: η προσβολή τις περισσότερες φορές συμβαίνει αμέσως μετά την έκθεση σε κάποια κατάσταση ή σε αναμονή κάποιας κατάστασης (όπως παραδείγματος χάριν το να δει το άτομο μια κατσαρίδα ή ένα σκύλο)
  • και τις Προδιατεθειμένες από καταστάσεις Προσβολές Πανικού: οι προσβολές είναι πιο πιθανό να συμβούν κατά την έκθεση σε κάποια κατάσταση, αλλά δεν συνδέονται πάντοτε μ’ αυτήν και δεν συμβαίνουν αναγκαστικά αμέσως μετά την έκθεση σ’ αυτήν (παραδείγματος χάριν είναι πολύ πιθανό να συμβούν προσβολές την ώρα που το άτομο οδηγεί, αλλά υπάρχουν φορές που το άτομο οδηγεί και δεν παθαίνει κάποια προσβολή ή φορές που παθαίνει κάποια Προσβολή Πανικού ύστερα από μισή ώρα οδήγησης).

Η πλέον αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού είναι η ψυχοθεραπεία. Καθότι η αιτιολογία των κρίσεων πανικού είναι βαθιά κρυμμένη στο υποσυνείδητο, η ψυχοθεραπεία αποτελεί τη μόνη ουσιαστική θεραπευτική οδό. Μέσω αυτής, ο βαθύς φόβος που γεννά τις κρίσεις, ένας φόβος ότι εκείνη τη στιγμή υπάρχει σοβαρός, αναπόφευκτος και σημαντικός κίνδυνος για τη ζωή, εκριζώνεται. Ο κύκλος σπάει -με επιμονή και επίπονη προσπάθεια- αλλά στο τέλος ο πάσχων έχει λυτρωθεί.

 

Πηγή: Truepsychotherapy.gr

Posted by: dhmosastakougradmin on Category: Ιατρικά