Τα πάντα για τον Αστακό

Η αρχαία πόλη του Αστακού ήταν πολύ κοντά σε απόσταση με τη σημερινή οικιστική ανάπτυξη και ιδρύθηκε από τους άποικους της Κεφαλονιάς. Κατακτήθηκε από τους Αθηναίους κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου και αργότερα αποτέλεσε μέρος της Αιτωλικής συνομοσπονδίας. Άνθησε σημαντικά ως γεωργικό κέντρο κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου υπό την ονομασία Δραγαμέστο. Κατά την αρχαιότητα ήταν το επίκεντρο των διαμάχης των Αθηναίων με τους Πελοποννήσιους ενώ η πόλη συνέχισε να ανθίζει κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους και παρήκμασε έπειτα από την Ρωμαϊκή κατάκτηση. Η αγροτική περιοχή ερημώνεται και κάθε ίχνος της πραγματικής πόλης χάνεται μέχρι την Βυζαντινή περίοδο. Το κέντρο της δραστηριότητας είναι τώρα η περιοχή που περιβάλλει το κάστρο της Δραγαμέστου, το οποίο οχύρωσε το πέρασμα προς την ενδοχώρα και παρακολουθούσε τη δραστηριότητα γύρω από τον όρμο. Ο Αστακός και η ευρύτερη περιοχή ενεπλάκησαν ενεργά στην επανάσταση του 1821. Έπειτα από την απελευθέρωση, ο Αστακός συμπεριλήφθηκε στο νεοϊδρυθέν κράτος και αποτέλεσε το κέντρο του ομώνυμου δήμου. Η κοινωνία του σταδιακά αναδομήθηκε με την κινητοποίηση των πλοιοκτητών και εμπόρων. Στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα εξωραΐστηκε με επιβλητικά νεοκλασικά σπίτια, μερικά εκ των οποίων κρίθηκαν διατηρητέα από το σημερινό κράτος. Τους παλιότερους καιρούς ο Αστακός ήταν σημαντικό κέντρο εξαγωγής βελανιδιών, ενώ εδώ και κάποιο καιρό προσβλέπει σε οικονομική ανάπτυξη ύστερα από την ολοκλήρωση και λειτουργία του καινούριου λιμανιού στο Πλατυγιάλι.

Νεοκλασική Αρχιτεκτονική

Συνολικά 21 σπίτια, ενδεικτικά της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του Αστακού, θεωρούνται ως περιοχές φυσικής συντήρησης. Τα σπίτια νεοκλασικού τύπου είναι περισσότερα ωστόσο και πολλά εξ αυτών διαθέτουν πανέμορφες τοιχογραφίες στο εσωτερικό τους, περίτεχνα διακοσμημένες οροφές και αξιοπρόσεκτες διακοσμητικές λεπτομέρειες. Βασισμένο στην δεύτερη περίοδο της Ελληνικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, το κυρίαρχο χρώμα στα σπίτια του Αστακού είναι η ώχρα. Αυτά τα μοναδικά σπίτια προσφέρουν εξαιρετική θέα σε όλους τους επισκέπτες του Αστακού.

Άγιος Παντελεήμονας

Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι το πλησιέστερο ανατολικό αγκυροβόλιο στον όρμο του Αστακού. Αυτό το μικροσκοπικό άνοιγμα χρησιμοποιήθηκε ως αγκυροβόλιο μικρών πλοίων κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα μ.Χ. Στη δυτική πλευρά του αγκυροβολίου και στην κορυφή ενός κωνικού λόφου υπάρχει ένα μικρό οχυρό με έξι ημικυκλικούς πύργους, χτισμένο πιθανώς στα τέλη της κλασσικής περιόδου προκειμένου να αποκρούονται οι πειρατικές επιδρομές.

Το λιμάνι στο Πλατυγιάλι

Το πλατυγιάλι είναι ένα αγκυροβόλιο στο ανατολικό άνοιγμα του όρμου του Αστακού. Σήμερα φιλοξενεί το σύγχρονο εμπορικό λιμάνι του Αστακού. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του τη δεκαετία του ’80 υπήρχε μία υποθαλάσσια εγκατάσταση της τρίτης χιλιετίας π.Χ. που ανακαλύφθηκε αλλά λόγω της κατασκευής της θάφτηκε εκ νέου. Δεν έχουμε στη διάθεσή μας περαιτέρω ενδείξεις για αυτό το αγκυροβόλιο, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης πόσιμου νερού. Οι ταξιδιώτες δεν αναφέρουν την ύπαρξη καμίας εγκατάστασης, όπου κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ο Βρετανικός στόλος αγκυροβόλησε. Η πόλη του Αστακού πρόσφατα έγινε τίτλος στα μέσα ενημέρωσης των λόγω των αναμενόμενων επενδύσεων του Κατάρ για την παραγωγή ηλεκτροδυναμικής ενέργειας, ωστόσο το εγχείρημα πήρε αναβολή λόγω υπερβολικών ισχυρισμών μίας εκ των δύο εταιρειών που συμμετείχαν.

Κοντινά νησιά

Τα Ιόνια νησιά είναι πασίγνωστα για τα εντυπωσιακά τοπία τους, τα κρυστάλλινα νερά τους, τους μυστικούς κόλπους και τις όμορφες αμμώδεις παραλίες τους.

Posted by: dhmosastakougradmin on Category: Πληροφορίες