Ο «άφθαρτος» από τον Τουρισμό Αστακός

astakos

Ο Αστακός στην ηπειρωτική χώρα, απέναντι από το νησί Δραγονέρα, μοιάζει πολύ με μία αγροτική κωμόπολη. Έξω από τα τοπικά καταστήματα, θα παρατηρήσετε κρεμασμένα κουδούνια από γίδες να εκτίθενται με καμάρι. Το Βενετικό στυλ της πόλης είναι παρόμοιο με εκείνο της Παλιάς πόλης της Κέρκυρας.

Η πρόσδεση στο λιμάνι του Αστακού δεν είναι εύκολη καθώς το λιμάνι είναι βαθύ και τα μικρά ιστιοφόρα κυριολεκτικά δίνουν αγώνα για να αγκυροβολήσουν με ασφάλεια στην αποβάθρα. Υπάρχουν πολλά αλιευτικά γύρω από το νησί της Δραγονέρας και τον Αστακό, τα οποία υπηρετούν με συνέπεια τη βιομηχανία της αλιείας. Ο τουρισμός που ο Αστακός δέχεται, είναι κυρίως Έλληνες που επιθυμούν να περάσουν τις βραχύβιες διακοπές τους.

Ρίχνοντας κανείς μία ματιά στις εγκαταστάσεις, θα διαπιστώσει ότι ένα τα ιστιοφόρα ενθαρρύνονται να επισκέπτονται την πόλη, στην πραγματικότητα δεν είναι το είδος του τουρισμού που ευνοεί η περιοχή.

Ο σύγχρονος Αστακός είναι κρυμμένος στον όρμο μίας γραφικής ακτής της Δυτικής Ελλάδας, που περιβάλλεται από τις ακτές και τα μικρά νησιά των Εχινάδων, όπου έλαβε χώρα η διάσημη ναυμαχία που είναι γνωστή ως η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571). Ο πόλη παρουσιάζει ένα μοναδικό νεοκλασικό μεγαλείο και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ζωντάνια. Κατά τη διάρκεια όλων των ιστορικών περιόδων, όπως της Κλασικής, της Ελληνιστικής και της Βυζαντινής, ο Αστακός δηλώνει το «παρών». Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της Κλασικής και Ελληνιστικής περιόδου η πόλη φτάνει στο απόγειο της και το γεγονός ότι είχε το δικό της νόμισμα είναι χαρακτηριστικό της ευημερίας του Αστακού. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης, με το ναό του Δία ως το πιο χαρακτηριστικό της μνημείο, καθώς και τα στοιχεία των ύστερων ιστορικών περιόδων, είναι τοποθετημένα στη θέση του μεσαιωνικού κάστρου της Γράβας, βορειοδυτικά της σύγχρονης πόλης του Αστακού, κοντά στο ιστορικό μοναστήρι του Αϊ-Λια. Επίσης, αυτό είναι το μέρος όπου στρατοπέδευσε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Η οικονομική ευημερία της πόλης από τα μέσα του περασμένου αιώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου έπεσαν τα θεμέλια του σύγχρονου Αστακού υπό την επίβλεψη Βαυαρών αρχιτεκτόνων το 1862, οφειλόταν στη θάλασσα και το εμπόριο βελανιδιού. Στην πραγματικότητα, στο εσωτερικό μέρος της πόλης υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα δάση βελανιδιάς στα Βαλκάνια. Τα απομεινάρια αυτής της οικονομικής ευημερίας είναι τα παλιά αρχοντικά που χαρακτηρίζουν την εμφάνιση της πόλης και αυτά τα εντυπωσιακά κτήρια, από κοινού με άλλου, είναι ορόσημο για την πόλη.

Οι δραστηριότητες των κατοίκων στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, σε συνδυασμό με το εμπόριο και τις κοινωνικές υπηρεσίες που εξυπηρετούν την πόλη, καθώς και τη δραστηριότητα του λιμανιού, προσδίδουν σε ολόκληρη την πόλη ένα ξεχωριστό είδος ζωντάνιας. Ο Αστακός υπόσχεται στους επισκέπτες του μία ευχάριστη διαμονή και τίποτα λιγότερο. Ο Αστακός είναι ο συνδετικός κρίκος της Ακαρνανίας με τα νησιά του Ιονίου. Μία πόλη με αρχιτεκτονική μεγαλοπρέπεια, λόγω των νεοκλασικών κτηρίων της, και ξεχωριστή ζωντάνια που αξίζει να την τιμήσει κανείς με την παρουσία του. Ένας τόπος γεμάτος ιστορικές μνήμες, με σπάνια φυσιογνωμία και φιλόξενους ανθρώπους που αγκαλιάζουν τους τουρίστες. Τα εστιατόρια της πόλης υπόσχονται μοναδικές γαστριμαργικές εμπειρίες και τα ξενοδοχεία άνετη διαμονή.

Posted by: dhmosastakougradmin on Category: Πληροφορίες