Αστακός: Τότε και τώρα

astakos3

Ο Αστακός είναι αρχαία πόλη της Ακαρνανίας, σε ελάχιστη απόσταση από τη σημερινή, που ιδρύθηκε από Κεφαλλήνες αποίκους. Στην αρχή του Πελοποννησιακού Πολέμου οι Αθηναίοι με εκατό πλοία εκστράτευσαν στις ακτές της Ακαρνανίας , και αφού κατέλαβαν τη μικρή πόλη Σόλιον κυρίευσαν και τον Αστακό, εντάσσοντας τον στη συμμαχία τους, αφού έδιωξαν τον τύραννο Εύαρχο, που τον υποστήριζαν οι Κορίνθιοι. Αργότερα οι Αθηναίοι, με αρχηγό το Φορμίωνα, ενσωμάτωσαν την πόλη στην Ακαρνανική Συμπολιτεία. Ο Αστακός φαίνεται ότι παρήκμασε κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους, ανέκτησε όμως τη σημασία του κατά τη Βυζαντινή Εποχή, όταν ως σημαντικότερη κώμη της περιοχής, με το όνομα Δραγαμέστο, άρχισε να συγκεντρώνει εμπορική και ναυτική κίνηση, που διατηρήθηκε ως το τέλος της Τουρκοκρατίας, όπως προκύπτει από τα ερείπια μεσαιωνικών μνημείων.

Κατά τον πρώτο χρόνο του Βενετοτουρκικού πολέμου (1684-1699), τα βενετικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στον Αστακό και προχώρησαν στο εσωτερικό της Ακαρνανίας, όπου κατέστρεψαν τα χωριά Ζαπάντι, Βραχώρι, Αγγελόκαστρο, και επανήλθαν με πλούσια λάφυρα στη Λευκάδα.

Κατά το 18ο αιώνα ο Αστακός υπήρξε αξιόλογο κέντρο διακίνησης προϊόντων. Στις πηγές αναφέρονται συχνά φορτώσεις σιταριού από τον Αστακό, και κυρίως ξυλείας από το δάσος του Δραγαμέστου, το οποίο άρχιζε 20 χιλιόμετρα από το χωριό και που η εκμετάλλευσή του ήταν συνεχής, κυρίως για τον εφοδιασμό των ναυπηγείων.

Στα τέλη του 18ου αιώνα, κατά τον περιηγητή Πουκεβίλ, υπήρχαν στο χωριό ένα τζαμί, τρεις εκκλησίες και πολλά ερειπωμένα σπίτια. Εξακολουθούσαν όμως να παραμένουν σ’ αυτό εκατό οικογένειες. Στα χρόνια της Επανάστασης η περιοχή υπήρξε ορμητήριο για ναυτικές και χερσαίες επιχειρήσεις στη δυτική Ελλάδα.

Ο νέος δήμος Αστακού του νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με έδρα τον Αστακό, έχει πληθυσμό 6.587 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2011. Από οποιονδήποτε προορισμό και αν φτάσει κανείς στον Αστακό, το πρώτο πράγμα που ατενίζει είναι ένα εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο, μία θάλασσα που «λάμπει» από την αντανάκλαση του ήλιου και γραφικές ακτές με μικρούς κόλπους να περιβάλλουν τα κρυστάλλινα και γαλανά νερά του Ιονίου πελάγους.

Η διαφορετικότητα των τοπίων, το έντονο γαλάζιο του πελάγου και η κατάφυτη πλευρά του μέρους συνθέτουν ένα «μωσαϊκό» χρωμάτων και ευωδιών που σαγηνεύουν τις αισθήσεις του επισκέπτη.

Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή του Αστακού υπάρχουν θαυμάσια αξιοθέατα τόσο για τον ιστορικό όσο και για τον φυσιολάτρη. Δεσπόζουν οι θεσπέσιες αυλόπορτες των αρχοντικών σπιτιών, τα υπέροχα διώροφα στο λιμάνι, ο ναός του Αγίου Νικολάου, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και άλλες εκκλησίες στην περιοχή.

Τα αρχοντικά σπίτι είναι εσωτερικά διακοσμημένα με εκλεπτυσμένο στυλ, με τις αυλές να αποπνέουν παράδοση και μεγαλοπρέπεια. Τα νεοκλασικά κτήρια του Αστακού είναι διατηρητέα ενώ το πολυπληθές από γραφικά ταβερνάκια και καφετέριες λιμάνι εξελίσσεται το καλοκαίρι σε πόλο έλξης τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών του Αστακού.

Η μοναδικότητα του Αστακού αποτυπώνεται στα ήθη και τα έθιμα της περιοχής, καθώς και στα κατά καιρούς πανηγύρια και τις τοπικές γιορτές που αποκαλύπτουν πληθώρα στοιχείων για τον τόπο. Ο Αστακός είναι ένας μαγευτικός τόπος που θέλγει με τον τρόπο του τον επισκέπτη, «προκαλώντας» τον να εξερευνήσει κάθε γωνιά του με φιλομάθεια και ζωηρό πνεύμα.

Posted by: dhmosastakougradmin on Category: Πληροφορίες